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(On 7/26/2011 the reference to A.R.S. § 43-1021.12 was updated to 
A.R.S. § 43-1021.10 due to renumbering of the paragraphs.  No 

substantive changes were made.) 
 

This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement does not include 
internal procedural documents that only affect the internal procedures of the agency and does not impose 
additional requirements or penalties on regulated parties or include confidential information or rules made 
in accordance with the Arizona administrative procedure act. If you believe that this substantive policy 
statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties you may petition the 
agency under Arizona Revised Statutes § 41-1033 for a review of the statement. 
 
ISSUE: 
 
What is the proper Arizona income tax treatment of amounts withdrawn from the 
Arizona state retirement system and other Arizona governmental retirement plans upon 
termination of employment before retirement? 
 
APPLICABLE LAW: 
 
Arizona Revised Statute (A.R.S.) § 43-1021.10 provides that amounts withdrawn by an 
employee from the Arizona state retirement system, the corrections officer retirement 
plan, the public safety personnel retirement system, the elected officials' retirement 
plan, or a county or city retirement plan upon termination of employment before 
retirement are to be added to the employee's Arizona gross income to the extent that 
such amounts were deducted in arriving at Arizona taxable income in any year. 
 
Former A.R.S. § 43-1022.2 provided that employee contributions to the specified 
Arizona governmental retirement plans are to be subtracted from the employee's 
Arizona gross income in computing Arizona adjusted gross income. 
 
DISCUSSION: 
 
Early withdrawals from the Arizona state retirement system and other Arizona 
governmental retirement plans are comprised of the employee's contributions and 
accrued interest on such contributions. 
 
Pursuant to A.R.S. § 43-1021.10 amounts withdrawn from the Arizona state retirement 
system and other specified Arizona governmental retirement plans, upon termination of 
employment prior to retirement, are required to be added to the individual's Arizona 
gross income to the extent that such amounts were deducted in arriving at Arizona 
taxable income in any year. The Arizona tax treatment of early withdrawals of employee 
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contributions from these plans is, therefore, determined by the Arizona tax treatment of 
such amounts at the time the contributions were made. 
 
Employee contributions to the corrections officer retirement plan and the public safety 
personnel retirement system are, for federal purposes, "after tax" contributions. In 
addition, prior to July 1, 1986, employee contributions to the Arizona state retirement 
system and the elected officials' retirement plan were, for federal purposes, "after tax" 
contributions. 
 
"After tax" contributions would be includible in an employee's federal adjusted gross 
income and, therefore, in the employee's Arizona gross income. However, former 
A.R.S. § 43-1022.2 provided that employee contributions to the Arizona state retirement 
system, the elected officials' retirement plan, the corrections officer retirement plan, and 
the public safety personnel retirement system were subtracted from Arizona gross 
income in computing the employee's Arizona adjusted gross income. As a result, these 
contributions were subject to federal income tax but not subject to Arizona income tax. 
 
When "after tax" contributions are withdrawn, they are not reported as income for 
federal purposes since these amounts have already been subject to federal tax. For 
Arizona purposes, the amount of "after tax" contributions withdrawn which were 
previously subtracted from Arizona gross income must be added to Arizona gross 
income in the year of withdrawal pursuant to A.R.S. § 43-1021.10. 
 
Since federal taxes will have already been paid on the "after tax" portion of the 
withdrawal, such amounts may not be rolled over for federal purposes. If such a rollover 
does occur, it will have no effect on the Arizona tax treatment. 
 
The Arizona tax treatment with respect to early withdrawals from the corrections officer 
retirement plan and the public safety personnel retirement system remain unchanged. 
However, as of July 1, 1986, the Arizona state retirement system and the elected 
officials' retirement plan became federally qualified plans. After this date employee 
contributions to these plans are "pretax" contributions which are excluded from federal 
and Arizona income tax. When "pretax" contributions are withdrawn, they should be 
included in the taxpayer's federal adjusted gross income (less any amounts which may 
have been rolled over) and, accordingly, flow through and be subject to Arizona income 
tax without adjustment. 
 
The interest portion of an early withdrawal, whether the interest has accrued on "after 
tax" or "pretax" contributions, should be included in a resident taxpayer's federal 
adjusted gross income (less any amounts rolled over with a rollover of "pretax" 
contributions) and, accordingly, flow through and be subject to Arizona income tax 
without adjustment. If the taxpayer is a nonresident of Arizona at the time of the early 
withdrawal, interest earned while the individual was a nonresident will generally not be 
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subject to Arizona tax (unless such interest income had acquired an Arizona business 
situs). 
 
RULING: 
 
The Arizona income tax treatment of early withdrawals from the subject retirement plans 
is as follows:  
 

1.  The interest portion will flow through from federal adjusted gross 
income and be subject to Arizona income tax without adjustment. 
Nonresidents will generally exclude any interest earned while a 
nonresident. 

 
2.  The portion comprised of "pretax" contributions will flow through 

from federal adjusted gross income and be subject to Arizona 
income tax without adjustment. 

 
3.  The portion comprised of "after tax" contributions will not be 

included in federal adjusted gross income and must be added back 
to Arizona gross income to the extent previously deducted in any 
year. 

 
 
 
Harold Scott, Acting Director  
 
Signed:  March 29, 1993 
 
 
 
 
Explanatory Notice 
 
The purpose of a tax ruling is to provide interpretive guidance to the general public and 
to department personnel. A tax ruling is intended to encompass issues of law which are 
not adequately covered in statute, case law or administrative rules. A tax ruling is a 
position statement which provides interpretation, details or supplementary information 
concerning the application of the law. Relevant statute, case law, or administrative 
rules, as well as a subsequent ruling, may modify or negate any or all of the 
provisions of any tax ruling. See GTP 92-1 for more detailed information regarding 
documents issued by the Department of Revenue. 
 


