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PRIVATE TAXPAYER RULING LR13-002 
 
 
March 25, 2013 
 
 
The Department issues this private taxpayer ruling in response to your letters of May 16, 
2012 and August 29, 2012 (together, the “Request”) requesting a ruling on behalf of . . . 
(the “Company”).  Specifically, you request a ruling on the application of Arizona’s 
transaction privilege tax (“TPT”) to Company’s computer backup and restoration business.  
Pursuant to A.R.S. § 42-2101, the Department may issue private taxpayer rulings to 
taxpayers and potential taxpayers on request. 
 
ISSUE: 
 
Whether Company’s gross receipts derived from its computer backup and restoration 
business is subject to Arizona’s transaction privilege tax? 
 
RULING: 
 
Based on the facts and documentation provided, the Department rules as follows: 
 
Company is engaged in the business of renting tangible personal property in the form of 
prewritten software and is subject to transaction privilege tax under the personal property 
rental classification on its gross proceeds of sales or gross income derived from Arizona 
customers for its computer backup and restoration business. 
 
Because Company’s business is subject to tax under the personal property rental 
classification, the Department does not address whether Company’s activities would fall 
within the scope of the job printing classification. 
 
FACTS PROVIDED BY COMPANY: 
 
The following are facts excerpted from your May 16, 2012 letter: 
 

The Company offers its customers online computer backup and 
restoration services. While the specific services provided depend on the 
subscription level chosen by the customer, in general these services involve 
the following: 
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 automatic and continuous backup of customer computer files on 
remote servers maintained by the Company; 

 duplication of customer computer files; 
 secure transmission and storage of duplicated files via the 

internet to Company’s data center; 
 routine integrity checks on backed up files to ensure the stored 

version matches the current customer versions; 
 access to stored files from remote locations not tied to a specific 

customer; and 
 restoration of stored files. 
 
These services are collectively referred to as the “Backup and Restore 

Service.” The Backup and Restore Service operates continuously in the 
background on the customer’s computer and transfers copies of revised 
customer files through an encrypted and secure connection using secure 
socket layer (“SSL”) security technology to the Company’s servers in their 
data centers. The Backup and Restore Service allows for unlimited customer 
support by e-mail, chat, and phone. The Company also offers a premium-
level service where, in addition to the above, a customer can have a copy of 
their backed up files shipped to them on an external hard drive upon request 
and the backup service extends to the customer’s hard drive (including 
external hard drives) so that programs and operating systems can be backed-
up as well. 
 

Customers initiate the Company’s Backup and Restore Service via the 
Company’s website by subscribing to the Backup and Restore Service and 
agreeing to pay a time-based subscription fee for the level of service desired. 
The subscription fee is not charged on a per transaction basis. At the time of 
subscription, the customer agrees to the Company’s Terms of Service. The 
Terms of Service set forth the rights of both parties, the terms of the 
subscription to the Backup and Restore Services and rules governing the 
customer’s conduct. Furthermore, the Terms of Service contain a license that 
the software agent (the “agent”) loaded on the customer’s computer is 
provided solely for the purpose of accessing the Backup and Restore Service 
and cannot be used or sublicensed for any other purpose. 
 

At the time of subscription, [the agent] is downloaded onto the customer’s 
computer and functions solely as a conduit to connect in a secure manner the 
customer’s computer to the Company’s remote technology platform and 
databases that serve to deliver the Backup and Restore Service. Additionally, 
the agent allows customers to access and restore remotely their backed up 
files through the Company’s website. There is no separate charge for the 
agent and it is not separately stated on any invoice.  
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The following are facts excerpted from the August 22, 2012 letter: 
 

In regard to integrity checks, for all previously backed up files, the 
agent monitors the version of the file stored on the Company’s hard drive to 
determine whether the customer has changed or edited the local version of 
the file. If the agent detects changes to the locally stored file, then the 
Company’s service will replace the backup copy of the file with a current 
version of the file.  

 
All subscription levels include duplication of customer computer files. 

The differences in subscription levels effect which files are automatically 
backed up [as well as] restore options. Taxpayer could not conduct its 
business in an identical manner without providing customer an agent. The 
technology architecture or service features, or both, would need to be 
changed to provide service without the use of the agent.  
 

The following are facts excerpted from the “Terms of Service,” which accompanied the 
August 22, 2012 letter: 

 
TERMS OF SERVICE 
 
These Terms govern Your use of any service offerings or features provided 
by Company, including free services, the Company website, any Company 
downloadable client software which is provided solely for the purposes of 
accessing the services (a “Client”), and any updates and written 
documentation (together with the Client, the “Services”). Your continued use 
of the Services following modification to the Services or these Terms 
constitutes Your agreement to be bound by the modified Terms. 
 
COMPANY PROPERTY  
 
You may be required to download a Client. The Client is licensed to You for 
the sole purpose of assessing the Services. The Services may automatically 
update the Client installed on Your computer, tablet, smartphone or any other 
electronic device (each, a “Device”) when a new version is available. While 
You have an active Account, Company grants You a revocable, limited, non-
transferable, non-exclusive license to access the Company website and use 
the Client and Services for Your personal or internal business purposes. You 
may use the Services only in accordance with the then-current documentation 
and customer support available at . . . or as specified in other documentation 
provided by Company or an authorized reseller. . . . Except for the limited 
license granted herein, You acknowledge that Company or third parties own 
all right, title, and interest in and to the Services, all copies thereof and all 
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proprietary rights therein, including copyrights, patents, trademarks, logos, 
domain names or other brand features of Company. 
 

DISCUSSION & LEGAL ANALYSIS: 
 

A. Software is tangible personal property. 
 

For the purposes of Arizona’s transaction privilege and use taxes, tangible personal 
property is much more than physical goods that a person can hold, touch, or feel. As 
defined in A.R.S. § 42-5001(16), it is property “which may be seen, weighed, measured, felt 
or touched or is in any other manner perceptible to the senses.” Consistent with this broad 
definition, there is longstanding precedent in case law for applying this broad definition of 
tangible personal property to subjects other than physical goods, such as electricity, 
electronic delivery of software, and music played from a jukebox.1 The Arizona Supreme 
Court’s decision in State v. Jones addressed the scope of the taxation of tangible personal 
property.2  In State v. Jones, the Arizona Supreme Court held when a person inserts a coin 
into a jukebox and listens to a phonograph record, he is purchasing tangible personal 
property.3 The court stated, the playing of the record is perceptible to the sense of hearing 
and, hence, constitutes what the statute terms tangible personal property.4 The current 
definition is not substantively different from that considered by the Jones court in 1943. 
Even the supreme court of another state, in a use tax opinion, noted the broad scope of 
Arizona’s definition.5    
 
Pursuant to the facts provided by Company, Company’s gross proceeds of sales or gross 
income derived from its computer backup and restoration business include receipts for 
software. Similar to the broad definition of tangible personal property applied to the music 
heard in Jones, Arizona’s expansive definition of tangible personal property includes 
software because software is property that may be seen, weighed, measured, felt or 
touched or is in any other manner perceptible to the senses. Therefore, Company’s gross 
proceeds of sales or gross income include receipts from tangible personal property.   
 

B. Company engages in the business of renting tangible personal property. 
 
A determination must be made as to whether the gross proceeds of sales derived from a 
transaction that involves computer software, including remote access software 
arrangements, are properly classified under the retail classification at A.R.S. § 42-5061, the 
personal property rental classification at A.R.S. § 42-5071, or are otherwise exempt from 

                                            
1 State Tax Comm’n v. Marcus J. Lawrence Mem. Hosp., 108 Ariz. 198, 495 P.2d 129 (1972) (en 
banc); State v. Jones, 60 Ariz. 412, 137 P.2d 970 (1943).  
2 Jones, 60 Ariz. at 415, 137 P.2d at 971.   
3 Id., 60 Ariz. at 415, 137 P.2d at 971.   
4 Id. 
5 Ramco, Inc. v. Director, 248 N.W.2d 122, 124 (Iowa 1976). 
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Arizona TPT. The tax base for the retail classification is limited to the gross receipts derived 
from the business of selling tangible personal property “at retail.”6 However, the gross 
receipts from the rental or leasing of tangible personal property are subject to TPT under 
A.R.S. § 42-5071, unless a specific exemption applies.7  
 
To determine whether a taxpayer is engaged in “selling,” “leasing,” or “renting” tangible 
personal property in the form of computer software, the Department first examines the 
relationship between the gross receipts derived from the transaction and the role of the 
software in the transaction as a whole. A transaction in which a taxpayer derives receipts 
from offering computer based services with software and where the receipts are related to 
the software are generally subject to TPT.  Next, the Department reviews the rights that a 
taxpayer provides to its customer under the precise terms of the contractual agreement for 
the transaction at issue to determine the duration of the customer's access to the 
underlying software and whether a company cedes the requisite amount of use and 
possession so as to establish that it is renting tangible personal property.  
 
A software license is dissimilar to arrangements that fall under the general “license” 
nomenclature used for leases and rentals of physical tangible personal property (e.g., 
property that can be touched or felt). As discussed, virtually all sales of prewritten software 
are sales of nonexclusive rights to use, regardless of whether they are sold on physical 
media or transmitted electronically or whether they have perpetual or limited terms.8 
Because of the interplay of federal copyright laws and the differences in the meaning of the 
terms “sale” and “license” as used in the federal Copyright Act,9 compared to common law 
applications used in Arizona tax law cases,10 a software license should not be confused 
with the common law concept of license. Tax treatment is based upon the rights that arise 
from a particular contractual arrangement. 
 
A business is subject to TPT under the retail classification if the taxpayer grants a customer 
the right to the underlying product for a perpetual duration. A business is subject to TPT 
under the personal property rental classification if the contractual agreement has the effect 
of providing a customer, for consideration, with the defined and exclusive right of use of the 
software for a specified period, the termination or conclusion of which necessitates the 
customer's return of the software to the vendor. In regards to use, software manipulation 
constitutes use of the software. For possession, constructive possession may be 

                                            
6 A.R.S. § 42-5061(A). 
7 A.R.S. § 42-5071; A.A.C. R15-5-154(B). 
8 Frederick Chong & Gianpaolo Carraro, Building Distributed Applications: Architecture Strategies 
for Catching the Long Tail, MICROSOFT DEVELOPER NETWORK, Apr. 2006, 
http://msdn.microsoft.com; H. WARD CLASSEN, SOFTWARE LICENSING FOR LICENSEES AND 

LICENSORS 199-200 (3d ed. 2009). 
9 17 U.S.C. § 101 et seq. 
10 See, e.g., CLASSEN, supra note 11, at 19. 
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established through either the transfer of a software license or a level of use and 
manipulation that establishes the user's possession of the software. 
 
If the transaction is classified under A.R.S. § 42-5071, A.A.C. R15-5-1502(A) provides, “the 
gross income derived from the rental of tangible personal property is included in the tax 
base under the personal property rental classification unless a specific statutory exemption, 
exclusion, or deduction applies.” While there is a specific exemption for professional or 
personal service occupations or businesses as well as one for services rendered in 
addition to retail sales of tangible personal property under the retail classification, no 
corollaries exist for the personal property rental classification. A.A.C. R15-5-1502(D) 
enunciates this principle by stating, “[g]ross income from the rental of tangible personal 
property includes charges for installation, labor, insurance, maintenance, repairs, pick-up, 
delivery, assembly, set-up, personal property taxes, and penalty fees even if these charges 
are billed as separate items, unless a specific statutory exemption, exclusion, or deduction 
applies.” 
 
Company engages in the business of renting tangible personal property in the form of 
computer software based on the customer's limited duration of access to the software and 
the ceding of requisite use and control through the transfer of a software license from 
Company to the customer. 
 

C. Arizona TPT applies to all gross receipts collected from customers located in 
Arizona. 

 
Company has a physical presence in the State of Arizona and is taxable on all rentals of 
tangible personal property to Arizona customers. A.A.C. R-15-5-1503(D) states:  
 

Gross receipts from leasing or renting tangible personal 
property are not taxable if the property is shipped or delivered 
outside of the state and intended, at the inception of the lease, 
for use exclusively outside of the state.  
 

The burden of proof for establishing the applicability of subsection (D) is on the lessor.11 
 
For remote access software arrangements, the server location where the software and files 
are “physically” stored makes no difference for state TPT purposes; the location where the 
lessee uses the leased property on a non-temporary basis is what is determinative 
because the gross receipts from leasing or renting tangible personal property are not 
taxable pursuant to A.A.C. R15-5-1503(D) if the property is shipped or delivered outside 
the state and intended, at the inception of the lease, for use exclusively outside of the state. 
Therefore, a taxpayer’s gross receipts derived from software leased to out-of-state lessees 
who use the software exclusively outside the state would be deductible. 

                                            
11 A.A.C. R15-5-1503(F). 
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This response is a private taxpayer ruling and the determinations herein are based 
solely on the facts provided in the Request.  Therefore, the conclusions in this 
private taxpayer ruling do not extend beyond the facts presented in your 
correspondence dated May 16, 2012 and August 22, 2012. The determinations are 
subject to change should the facts prove to be different on audit.  If it is determined 
that undisclosed facts were substantial or material to the department’s making of an 
accurate determination, this private taxpayer ruling shall be null and void.  Further, 
the determination is subject to future change depending on changes in statutes, 
administrative rules, case law or notification of a different department position. 
 
The determinations in this private taxpayer ruling are only applicable to the taxpayer 
requesting the ruling and may not be relied upon, cited nor introduced into evidence 
in any proceeding by a taxpayer other than the taxpayer who has received the 
private taxpayer ruling.  In addition, this private taxpayer ruling only applies to 
transactions that occur or tax liabilities that accrue from and after the date the 
taxpayer receives the ruling.   
 
 
LR13-002-D 


