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If you recently purchased a vehicle from an out-of-state 
dealer and plan to register it in Arizona, you may owe use 
tax.  Below are questions and answers to provide guidance 
about use tax and the Vehicle Use Tax Calculator.  

For general information about Use Tax, please refer 
to Publication 610A - Use Tax for Individual Income 
Taxpayers on the ADOR website.

To calculate the amount of use tax you owe on your out-of-
state vehicle purchase, use the Vehicle Use Tax Calculator 
on our website at www.azdor.gov, under “E-Services.”  

Q.	 What is use tax? 
A.	 Use tax is imposed on the “storage, use or consumption 

in Arizona” of tangible personal property (such as a car) 
that is purchased from a retailer.  When you purchase 
a vehicle from an out-of-state dealer and register it 
in Arizona, you show your intent to store or use it in 
Arizona.   Therefore, the purchase is subject to state 
and city use tax.  There is no county use tax.

Q. 	How do I calculate my use tax liability? And what is 
the use tax rate? 

A.	 The Vehicle Use Tax Calculator is available on our 
website to help you determine how much use tax you 
owe.  The state use tax rate is 5.6%.  There is no county 
use tax in Arizona.

	 City use tax rates vary by city and are listed in our TPT 
Tax Rate Tables on our website under “Transaction 
Privilege Tax”, then “Rates and Deduction Codes.”  You 
can also look up the rate on our Arizona Transaction 
Privilege Tax Look Up Tool. (Note:  City transaction 
privilege tax (TPT) and use tax rates are the same.)

Q.	 I purchased my car online from a dealer and had it 
shipped to Arizona.  Do I owe use tax? 

A.	 Yes.  If the dealer does not have nexus in Arizona (i.e. 
a business location or other presence in Arizona, for 
tax purposes), you will owe use tax when you register 
your vehicle at Motor Vehicle Division (MVD) .  If you 
paid sales tax or excise tax at the time of purchase, 
your use tax liability may be reduced.

Q.	 I purchased my vehicle from an online dealer.  The 
dealer has a business location in Arizona but did not 
include any tax on my bill of sale.  Do I owe use tax?

A.	 No.  Because the online dealer is an Arizona business, 
the dealer is responsible for the tax due on the sale of 
the vehicle.  The dealer should report and remit TPT 
to Arizona Department of Revenue (ADOR).   You do 
not owe use tax on the purchase even if the bill of 
sale does not show an itemized tax amount.  Arizona 
Revised Statutes (A.R.S.) § 42-5155(F).

Q.	 I purchased my vehicle from a private party. Do I 
owe use tax?

A.	 No.  Casual sales between private parties are not 
taxable.   When you register your vehicle at MVD, bring 
a copy of the bill of sale or any documentation that 
shows you purchased the vehicle from a private party.

Q.	 I purchased my car in a foreign country.  Do I owe 
use tax? 

A.	 Yes.  Arizona law does not give any credit for taxes 
paid in a foreign country on the purchase of a vehicle.  
However, individuals who purchase vehicles outside 
of the United States and register their vehicles in 
Arizona are entitled to a $200 deduction to the tax 
base used to calculate the use tax due.  A.R.S. § 42-
5159(A)(10).   

	 When using the Vehicle Use Tax Calculator, be sure 
to check the box labeled “Vehicle purchased out of 
country?”. 

Q.	 I registered my vehicle in Arizona but the vehicle 
was never in Arizona. Do I owe use tax?

A.	 When you register your vehicle in Arizona, the 
registration is considered “use” in Arizona and subject 
to use tax. 

Q.	 I am in the military.  I registered my vehicle in 
Arizona but the vehicle has never entered Arizona.  
Do I owe use tax?

A.	 Yes.  Registering your vehicle in Arizona is considered 
“use” in Arizona and therefore subject to tax.  There are 
no exemptions for purchases by Military members. 

Q.	 I purchased a vehicle from an out-of-state dealer 
and then registered it in Arizona.  Then I sold the 
vehicle shortly after I registered it.  Do I still owe 
use tax? 

A.	 Yes.   You owe use tax on the purchase of your vehicle. 

https://www.azdor.gov/Portals/0/Brochure/610A.pdf
https://www.azdor.gov/Portals/0/Brochure/610A.pdf
https://usetax.az.gov/Home/VehicleUseTaxCalculator
https://www.aztaxes.gov/Home/Address/
https://www.aztaxes.gov/Home/Address/
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Q.	 Why does the MVD require that I pay use tax in 
order to register my vehicle? 

A.	 The MVD is required by law to collect use tax at the 
time of title transfer or registration of a vehicle.  MVD 
will notify the ADOR of the tax collected (A.R.S. § 28-
2056).  If ADOR determines that MVD did not collect 
the full/correct amount of use tax due, ADOR will 
contact you for the remaining balance.

Q.	 I paid tax when I purchased my vehicle.  Do I still 
owe use tax to Arizona? 

A.	 If you have documentation to prove that you paid 
sales tax or excise tax on your out-of-state vehicle 
purchase, MVD will reduce your Arizona state and city 
use tax by the corresponding amount of state and city 
tax paid.  (There is no county use tax in Arizona.)  The 
bill of sale must include the dealer’s zip code and the 
amount of sales tax or excise tax paid.  If the out-of-
state tax that you paid is less than the amount of use 
tax due to Arizona, you will owe the difference.  A.R.S. 
§ 42-5159(A)(2) and MCTC Sec. 640.  

	 If the out-of-state dealer collected use tax at the 
time of the purchase and provides the service of 
registering your vehicle for you in Arizona through a 
title company, the title company should remit the use 
tax collected to MVD. If ADOR determines that MVD 
did not collect the full/correct amount of use tax due, 
ADOR will contact you for the remaining balance.

Q.	 Does the Vehicle Use Tax Calculator calculate credit 
for the tax I paid out-of-state? 

A.	 Yes.  Enter all available information from the bill of 
sale. The Calculator will account for the tax paid if 
you provide information in the fields “Tax Paid Out of 
State” and “Dealer Zip Code.” 

Q.	 When I enter my address in the Vehicle Use Tax 
Calculator, I receive an error message, “We could 
not find a match for the Street Address and Zip 
Code entered. Please enter a valid Street Address 
and Zip Code or Go to Map.”  What do I do? 

A.	 At the end of the error message, click on the link “Go 
to Map,” and select your location using Google Maps.

Q.	 I live outside the city limits; how do I calculate my 
use tax liability?

A.	 Use the Vehicle Use Tax Calculator to calculate your 
use tax liability.  The Calculator will determine the 
correct jurisdiction for calculating the amount of use 

tax.  If you believe there is an error with the Calculator, 
you can request a letter from the City Clerk to verify 
your jurisdiction.  For further assistance, contact ADOR 
by email at VehicleUseTax@azdor.gov or by phone at 
(602) 716-6450.

Q.	 In the Vehicle Use Tax Calculator, do I use the 
“Trade-In Value” field to calculate my lien pay-off? 

A.	 No. Your lien pay-off does not affect your use tax 
liability.  Only enter the value of your trade-in vehicle 
in the “Trade-In Value” field.  

Q.	 I think MVD charged me the wrong amount of use 
tax.  Who can I contact to correct the issue? 

A.	 Use the Vehicle Use Tax Calculator to verify the amount 
of use tax due.  If the result is different than what 
you paid at MVD, please contact ADOR by phone at  
(602) 716-6450 or email at VehicleUseTax@azdor.gov.  
If you email ADOR, please include your name, address, 
and phone number where we can reach you. 

Q.	 What do I do if MVD did not give credit for my 
trade-in vehicle or manufacturer’s rebate?

A.	 Verify your use tax liability using the Vehicle Use Tax 
Calculator.  Make sure to enter the “Trade-In Value” 
or “Manufacturer Rebate” amount in the appropriate 
field.  If the Calculator result is different than the 
amount of tax you paid to the dealer and/or MVD, 
please contact ADOR by phone at (602) 716-6450 or 
email at VehicleUseTax@azdor.gov.   You will need to 
provide ADOR with a copy of your vehicle purchase 
agreement.  If you email ADOR, please include your 
name, address, and phone number where we can 
reach you. 

Q.	 I paid use tax when I registered my vehicle at MVD. 
Why did I receive a letter from ADOR stating that I 
owe use tax?

A.	 If MVD did not collect the full amount of use tax, ADOR 
will contact you for the remaining balance due.  For 
example, if MVD only collected the state use tax, you 
may still owe city use tax.  You can use the Vehicle Use 
Tax Calculator to verify the amount of use tax that you 
owe. 


